Ruta de les colònies tèxtils del LLobregat (Berguedà) Cal Bassacs

des de Barcelona

Autopista C16 Barcelona/Terrassa. Prendre la C16 fins arribar a Berga. Aquí desfer el camí, reprendre la C16 en direcció sud i agafar la sortida 86, Gironella Sud. Seguir els indicadors en direcció a Gironella.

des de Girona

Eix Transversal C25. Prendre la C16 fins arribar a Berga. Aquí desfer el camí, reprendre la C16 en direcció sud i agafar la sortida 86, Gironella Sud. Seguir els indicadors en direcció a Gironella.

informació i horaris

 Consorci del Parc Fluvial del Llobregat.
 Torre de l’Amo de Viladomiu Nou.
 Gironella

Història i art

Els Bassacs, originaris de Prats de Lluçanès i dedicats a la filatura i al tissatge, apareixen documentats a Gironella des de l’any 1717. El 1861, el matrimoni format per Joan Teixidor Ballús i Raimunda Bassacs s’instal·là a Gironella i compraren uns terrenys per a construir-hi un molí i una petita fàbrica al costat, aprofitant l’aigua del Llobregat com a font d’energia. El permís per a tal aprofitament no arribà fins el 1869 i aquell mateix any començaren a construir la resclosa. Però finalment optaren  per construir dues fàbriques, una de les quals cediren al seu fill Antoni. Després de la seva mort, els fills i descendents del matrimoni Teixidor-Bassacs es feren càrrec de la fàbrica de Cal Bassacs i l’hi donaren un nou impuls acompanyant l’espai industrial amb els principals serveis i equipaments que caracteritzen el model de les colònies industrials.

L’edifici més important de la colònia és la torre de l’amo, construïda l’any 1900 en estil modernista.

Si continúas navegando por esta web, aceptas usar las cookies. Más información.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca